Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

West-Vlaanderen wil meeuweninterventieteam

West-Vlaanderen wil meeuweninterventieteam

Nieuws
21/12/2016

Dat idee is vandaag besproken op het kustburgemeesteroverleg, maar de vraag leeft al langer. Nu staat de brandweer in voor meeuweninterventies, maar dat weegt op de werking, en vooral op de kosten.

De provincie wil werk maken van een gezamenlijk interventieteam om de overlast van meeuwen aan te pakken. Uit berekeningen blijkt dat brandweerzone 1, die onder meer de Oostkust dekt, op jaarbasis 85.000 euro moet ophoesten voor alle interventies. Vandaar dat de vraag zich opdringt of er geen werk moet gemaakt worden van een kustbreed meeuweninterventieteam waarbij alle gemeentes een deel van de koek betalen.

Eieren prikken

"Dat zal vooral goedkoper zijn voor de brandweer. Dit behoort niet tot de kerntaken. Het zal maar branden terwijl de brandweer bezig is met eieren te doorprikken", aldus gedeputeerde Guido Decorte (CD&V). Er wordt bijvoorbeeld al gedacht aan een team van een tweetal personen die alle interventies kunnen coördineren, eventueel in samenwerking met het vogelopvancentrum (VOC) in Raversijde, dat over de nodige kennis beschikt. "Omdat dat Vlaamse bevoegdheid is, hebben we een voorstel gedaan aan de diensten van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege."

De provincie rust echter niet op haar lauweren en wil vanuit de streekdienst Kust ook een verfijnd actieplan uitwerken dat er tegen het voorjaar moet zijn. Er worden al heel wat inspanningen gedaan. Zo trok dit jaar een reusachtige kunstmeeuw langs alle kustgemeentes. Die diende als mobielinfopunt over meeuwen, waar iemand van de Vogelopvangcentrum Oostende mensen informeerde over meeuwen.

Auteurs: