Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Recordopkomst Manifiesta

Recordopkomst Manifiesta

Nieuws
21/09/2014

Dit jaar werd het festival ook de plaats van afspraak voor het sociale verzet tegen de inleveringsplannen van de diverse regeringen. Vertegenwoordigers van de verschillende vakbonden, de sociale bewegingen en het middenveld troffen er elkaar om ervaringen uit te wisselen en te mobiliseren voor acties het komende najaar. Maandag stelt de Vlaamse Regering alvast z'n budgettaire plannen voor in de Septemberverklaring. Heel wat organisaties zijn intussen een actie opgestart, Hart boven Hard, waarbij ze een alternatieve septemberverklaring verspreiden.

Hart boven Hard

Vertegenwoordigers van werknemersorganisaties namen in Bredene het woord op het centraal moment van het feest, waar ze wezen op de noodzaak van verzet tegen de maatregelen van de rechtse federale regering die in de steigers staat. Ze maken zich alvast op voor de “waarschuwingsactie” die de vakbonden organiseren op dinsdag 23 september.

Ook Wouter Hillaert, een van de initiatiefnemers van Hart boven Hard, een platform dat meer dan 50 middenveldorganisaties verenigt, legde tijdens het centraal moment een afspraak vast om de stem van verzet te laten horen: 22 september. Hart boven Hard verzet zich tegen de plannen van de Vlaamse regering en van de komende federale regering. Het platform geeft op 22 september zijn “alternatieve Septemberverklaring” af aan Vlaams minister-president Bourgeois (N-VA).

Opvallende ere-gasten

Twee eregasten wisten de festivalgangers in het bijzonder te raken: Angela Davis, het antiracistische en feministische icoon, en Fadwa Barghouti, advocate van de Palestijnse zaak en echtgenote van de Palestijnse vrijheidsstrijder Marwan Barghouti (de Palestijnse Mandela). Tot slot was ook de aanwezigheid van Fernando Gonzalez, een van Cuban Five (vijf Cubanen die door de VS gevangen werden gezet), opvallend.