Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Onbekende man uit kist krijgt gezicht

Onbekende man uit kist krijgt gezicht

Nieuws
07/09/2016

En wat bleek? De kist en het individu waren minstens 300 jaar te jong om die van de bekende abt te kunnen zijn. 

Een gezichtsreconstructie die gemaakt werd voor de expo ‘Zalige Idesbald en de 1000 skeletten’ brengt ons alvast een stap dichter bij de identiteit van de man in de kist. De tentoonstelling opent dit weekend in het Abdijmuseum in Koksijde.

Opgetogen

Zephyr uit Tongeren maakte die. Het bedrijf is gespecialiseerd in het maken van reconstructies van mensen en dieren aan de hand van schedels of scans. “We bouwden zijn spierweefsel terug op rond de 3D-scan die gemaakt werd,” vertelt Hedwig Snoeckx van Zephyr. “Van punt naar punt bouwden we zijn gelaat terug op. Kreeg hij ook ogen.”

 “Dit is een realistische voorstelling van hoe de man er kón uitzien”, benadrukt Snoeckx. “Natuurlijk kan dit afwijken, bijvoorbeeld door een andere haarkleur. Er zijn nog elementen die we niet met zekerheid kennen. Maar dit is een goed beredeneerde piste.” Burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche is opgetogen met deze nieuwe stap in het onderzoek. “De Duinenabdij is één van de belangrijkste factoren in de Koksijdse geschiedenis. Je merkt ook dat mensen nieuwsgierig blijven over de Idesbald-geschiedenis. Ze willen weten wie hij is. Ook de man in de kist. We zoeken verder.”

Auteurs: