Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

MUG-helikopter blijft op zoek naar nodige fondsen

MUG-helikopter blijft op zoek naar nodige fondsen

Nieuws
06/09/2017

Nu de subsidies van de provincie West-Vlaanderen dreigen weg te vallen, moet de vzw Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening op zoek naar vers geld. Dat zegt dokter Nicolas Muller, coördinator van de MUG-heli.

De MUG-heli staat in voor dringende interventies in de hele provincie West-Vlaanderen, Zeeland en een deel van Oost-Vlaanderen. Goed voor zo'n 600 tussenkomsten bij levensbedreigende aandoeningen ten gevolge van ziekte of ongevallen. Naar schatting worden 40 extra mensenlevens gered die niet door een gewonde MUG-auto hadden kunnen gered worden.

Maar het blijft moeilijk om de nodige fondsen bijeen te rapen. Er is een werkingsbudget nodig van 600.000 euro. De situatie wordt bemoeilijkt omdat de provincie West-Vlaanderen, die ongeveer een vijfde van de kosten draagt, binnenkort geen subsidies meer mag toekennen door de zesde staatshervorming. En er zijn nog geen garanties dat de Vlaamse of federale overheid die zullen overnemen.

Minuten tijdswinst wel belangrijk

Een soortgelijk verhaal als bij de kustreddingsdiensten van IKWV. "Dat kan op lange termijn zorgen voor problemen", zegt Muller. "De provincie doet wat ze kan, maar bij de hogere overheden blijft het stil. De argumentatie dat die enkele minuten tijdswinst met de helikopter onbelangrijk zouden zijn, houdt geen steek. Als snelheid van ondergeschikt belang is, waarom rijden ziekenwagens en MUG-auto's dan met zwaailicht en sirene. Bovendien duwt de Europese regelgeving ons naar een nieuwe helikopter, terwijl de huidige zeker nog voldoet."

Voor dit jaar is het budget al rond, voor volgend jaar bijna. "Maar het is hét moment, voor zij die wensen, om een duit in het zakje te doen."

Auteurs: