Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Helft badplaatsen past nieuw reglement nachtwinkels toe

Helft badplaatsen past nieuw reglement nachtwinkels toe

Nieuws
24/08/2016

En de helft van de badplaatsen zal dat effectief ook doen, blijkt uit een rondvraag van UNIZO West-Vlaanderen. Niet alleen is er wildgroei aan nachtwinkels ontstaan, maar die winkels zijn vaak ook 24 uur per dag open waardoor ze wettelijke reglementering aan hun laars konden lappen.  Daar komt dus met de nieuwe regelgeving verandering in.

"Als UNIZO staan we positief tegenover de mogelijkheid om ook nachtwinkels sluitingsuren op te leggen", zegt directeur Frederik Serruys. "Overlast is immers nefast voor het toerisme. Daarnaast zullen de schijn-nachtwinkels hierdoor verdwijnen waardoor de wildgroei aan banden wordt gelegd en de echte nachtwinkels over blijven".

Overleg

Toch mag de mogelijkheid geen aanleiding geven tot pestmaatregelen voor deze categorie ondernemers, vindt UNIZO. "De betrokken lokale besturen moeten zich ook bewust zijn van de meerwaarde van nachtwinkels, als een aanvulling op de dagwinkels. Denken we bijvoorbeeld aan het kopen van een fles wijn op een warme zomeravond.” UNIZO pleit alvast voor een voorafgaand overleg van de betrokken steden en gemeentes met alle betrokken handelaars, aangezien de nieuwe reglementen op alle lokale winkels van toepassing zullen zijn.

Auteurs: