Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Europees label moet mestverwerking goedkoper maken

Europees label moet mestverwerking goedkoper maken

Nieuws
19/05/2017

Het label zorgt ervoor dat de mest vrij verhandelbaar wordt in Europa. Niet alleen voor de mestverwerkers is dit goed nieuws omdat exporteren makkelijk wordt, maar ook voor de landbouwers. Zij zullen minder betalen voor de verwerking. Voor een landbouwprovincie als de onze kan zo’n label dus tellen, al moet het wel nog eerst alle Europese procedures doorlopen.

Andere certificaten

Onze provincie is goed voor maar liefst 68 van de 121 mestverwerkende bedrijven in Vlaanderen.  Zoals Decadt in Oostnieuwkerke. "Onze compost gaat nu voor 100% naar Frankrijk. Naar Wallonië kunnen we niet gaan. En als we naar Duitsland of Polen willen gaan moeten we weer andere certificaten hebben die heel veel geld kosten", zegt Dries Vanpeteghem van het mestverwerkingsbedrijf.

"Het ideale scenario van een kringloopeconomie is dat de landbouwer uiteindelijk geld zou krijgen voor zijn mest. Dat is toekomstmuziek maar we werken er in elk geval hard aan", zegt het Europese parlementslid Tom Vandenkendelaere.  Hij hoopt dat het label eind volgend jaar een feit is.