Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Eilandjes voor de kust nog niet voor morgen

Eilandjes voor de kust nog niet voor morgen

Nieuws
17/03/2016

Dat zegt minister van mobiliteit Ben Weyts in het Vlaams Parlement. De studie over de zogenoemde Vlaamse Baaien zal pas halfweg dit jaar af zijn. Wel wordt al duidelijk dat een uitbreiding van de Zeebrugse haven dieper in zee en een beschermd binnenvaartkanaal voor de kust in de richting van de Westerschelde, door deskundigen niet worden aangemoedigd.

Streekparlementairen zoals Renaat Landuyt en Wilfried Vandaele volgen het dossier op de voet. Als nu blijkt dat de deskundigen niet gewonnen zijn voor de recentste voorstellen, vinden ze dat opmerkelijk.  Volgens Landuyt is het estuair kanaal op zee in elk geval goedkoper dan een binnenlandse ontsluiting als het Noorderkanaal.

Geen haast

Er moet in elk geval nog heel water naar de zee stromen vooraleer er beslissingen komen voor de bouw van eilanden in zee. Niemand wil zeggen dat het nog decennia kan duren, maar niemand wil ook bevestigen dat er veel haast is. In elk geval is de betere ontsluiting voor binnenvaart van de haven van Zeebrugge wel dringend.