Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

1 jaar voor de verkiezingen in Middelkerke

1 jaar voor de verkiezingen in Middelkerke

Nieuws
09/10/2017

In Middelkerke is de politieke spanning om te snijden en dat al sinds de zondag van de verkiezingen in 2012. Wellicht kunnen oppositie en coalitie ook het komende jaar niet meer door één deur. Burgemeester Janna Rommel-Opstaele haalde met Open VLD 9 zetels. Ze stapte in coalitie met CD&V en gingen zo samen voor een meerderheid van 14 zetels. Progressief Kartel behield twee zetels, maar kwam in de oppositie en ook de Middekerkse N-VA scoorde tegen de nationale tendens in, matig met twee zetel. LDD, de lijst van de toen nieuwe inwoner Jean-Marie Dedecker haalde 7 zetels en daarmee was ook de echte oppositietoon gezet. 

De grafiek toont de zetelverdeling na de verkiezingen van 2012. De percentages zijn de behaalde resultaten in de gemeenteraadsverkiezingen in 2012.

Wat gebeurde er politiek tussen 2012 en nu?

In het politieke akkoord van 2012 stonden 39 hefboomprojecten. ‘Veel daarvan is echt gerealiseerd’, zegt de burgemeester, maar volgens de oppositie is daarvan niets te zien.

Janna Rommel-Opstaele is bijna 5 jaar burgemeester. Ze haalde ruim 2.100 stemmen. Nieuwkomer Jean-Marie Dedecker was meteen stemmenkampioen met 2.300 voorkeurstemmen, maar hij slaagde er niet in om een meerderheid te vormen. Wel gaf het hem en zijn LDD-team brandstof voor nu al 5 jaar bikkelharde oppositie.

Het dossier waar de moeilijke verhouding tussen coalitie en oppositie in kristalliseerde, was het nieuwe casinogebouw op de dijk. Bovendien was dat ook het meest prioritaire hefboomproject uit het coalitieakkoord. Procedureconflicten voor de rechtbank leveren nu al vertraging op en er lopen nog gerechtelijke procedures. Opvallend is dat ook de N-VA, na de zwakkere score bij de vorige gemeenteraadsverkiezing in Middelkerke toch nog in de problemen zit. Anthony Goethaels wordt bij de gemeenteraadsverkiezingen de nieuwe lijsttrekker in Middelkerke voor N-VA. En Jean-Marie Dedecker belooft alles op alles te zetten om burgemeester te worden na 2018.

Lees ook

 

De top 10 van voorkeursstemmen in 2012

Naam Partij Aantal stemmen
DEDECKER Jean-Marie LIJST DEDECKER 2.331
ROMMEL-OPSTAELE Janna Open VLD 2.113
LANDUYT Michel Open VLD 1.715
GILLIAERT Dirk CD&V 1.553
DEVEY Johnny Open VLD 1.280
PYLYSER-DEWULF Liliane CD&V 1.036
DEDECKER Tom LIJST DEDECKER 1.025
VANDEKERCKHOVE Bart Open VLD 993
DE JONGHE Carine Open VLD 990
DIERENDONCK Henk LIJST DEDECKER 938

Auteurs: 
Redactie