Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

De Reis

De Reis

 

Woensdag 5 juli – ZEEBRUGGE

Onze vertrekdag! Per luxeautocar vanuit de belangrijkste Belgische steden word je naar Zeebrugge gebracht. Daar aangekomen, kun je meteen inschepen, je bagage wordt naar je kajuit gebracht, en je vakantie kan meteen beginnen. Om 14u zwaaien we de Belgische kust uit en klinken we samen op onze reis…

Donderdag 6 juli – Op zee

Vandaag brengen we een dag op zee door. ’s Morgens vroeg is er zumba, je kunt gaan fitnessen, shuffle board spelen op het dek,… Er zijn ook verschillende gastsprekers aan boord die ons tijdens hun lezingen een goeie achtergrond geven bij de plaatsen die we zullen aandoen. Je kunt een boek selecteren uit de grote bibliotheek van het schip, een perfecte plek trouwens om te lezen! In de bibliotheek is er ook een ruime selectie aan bordspelen én aan DVDs – want iedere kamer is uitgerust een TV met DVD-speler. Verder kun je je ook laten verwennen in het schoonheidsinstituut, en zo’n dag op zee is ook hét perfecte moment om wat te zonnen, te rusten, bij te praten, een duik in het zwembad te nemen, een cocktail te drinken aan de bar,… kortom – vakantie! En intussen varen we richting onze eerste haven – Bergen…

Vrijdag 7 juli – BERGEN (Aanmeren van 08.30 tot 16.30) 

Van Zeebrugge varen we richting ‘Bergen’, de tweede grootste stad van Noorwegen. Hier is vooral ‘Bryggen’ of de oude havenwijk  zeer gekend – met de prachtig gerestaureerde pakhuizen. In het Hanzemuseum keren we terug naar de tijd van het hanzenverbond, toen de Duitse kooplieden hier woonden en stokvis en granen verhandelden. Deze bekende kade werd trouwens opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wandel ook langs de typische vismarkt of neem deel aan één van de excursies. Een kabeltreintje brengt je naar de top van de berg Fløien waar je een schitterend uitzicht krijgt over de fjorden en de omringende bergen. Daarnaast is er een bezoek aan Troldhaugen, het zomerverblijf van de grote Noorse componist Edvard Grieg. In de concertzaal naast het huis genieten we ook van z’n muziek!

Zaterdag 8 juli – TRONDHEIM (Aanmeren van 12.00 tot 20.00)

De historische hoofdstad van Noorwegen, Trondheim, werd opgericht in 997 door Vikingkoning Olav. We maken hier ook kennis met een andere Olav - de patroonheilige van Noorwegen, op wiens graf de Nidaroskathedraal werd gebouwd. De oudste restanten van het bouwwerk dateren uit de 12de eeuw. Vanaf de top van de berg Byåsen, geniet je van een magnifiek uitzicht op de Nid-rivier, de kathedraal, de fjord en de vruchtbare valleien eromheen. We wandelen over de Gamle Bybro, de fraaie houten brug uit 1861 en leren meer over de geschiedenis van de stad. We nemen de Thamshavn railway – de enige spoorweg in Scandinavië met een spoorbreedte van 1 meter. En we duiken de Copper-mijnen in…

Zondag 9 juli – Op zee

Maandag 10 juli – LÈKNES, Lofoteneilanden (Aanmeren van 06.00 tot 16.00)

De volgende ochtend vroeg duiken de Lofoteneilanden op uit de zee tot 1000 meter hoog. ‘De schoonheid van deze eilanden’ – zegt de ‘Lonely Planet’ – ‘is simpelweg niet te bevatten.’ En dat klopt! De adembenemende landschappen die deze eilanden bieden zijn de grootste attracties van het archipel dat als derde mooiste ter wereld wordt beschouwd. In de Nusfjord vind je het best bewaarde vissersdorpje van Noorwegen, dat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt. Je krijgt daar de kans om de ‘Rorbuer’ te verkennen: de oude typische rode vissershutten gebouwd op palen. Vanaf Lèknes kun je het kleine stadje Å bezoeken. Met zijn uiterst korte naam vertegenwoordigt deze plek een werkelijk museum over de leefomgeving van vissers indertijd.

Dinsdag 11 juli - HONNINGSVÅG (Noordkaap) - Aanmeren van 19.00 tot 23.59.

Je bent aangekomen op het noordelijkste uiteinde van Europa, een hoogtepunt van de cruise! Honningsvåg, waar de Noordkaap zich bevindt, ligt op een fabelachtige plek: een 300 meter hoge rotsachtige klip die trots over de oceaan heerst. Je kunt er de Noordkaap bezoeken, per zodiac op zoek gaan naar King Crabs of deelnemen aan een bootsafari om de fantastische vogelsoorten te bewonderen die aanwezig zijn in het natuurreservaat van Gjesvaerstappan (15 km ten Westen van de Noordkaap gelegen). Vergeet zeker de schitterende papegaaiduiker van Finnmark niet te fotograferen!

Woensdag 12 juli - TROMSØ (Aanmeren van 15.00 tot 20.00)

Tromsø, ook de “Poort tot de Arctische wateren” genoemd, was het hoofdkwartier van de walvissen- en zeehondjagers. Er vertrekken vanuit nergens anders in de wereld zoveel poolexpedities, en er zijn nooit zoveel ontdekkingsreizigers (Amundsen, Nansen en vele anderen) langs één zelfde haven gepasseerd. Geniet van de halte om het Poolmuseum te bezoeken waar je meer kunt leren over de verschillende historische expedities van jagers, trappers en verkenners die in de Arctische regio hebben plaatsgevonden. Of breng een bezoek aan het Polariacentrum, waar je meer verteld wordt  over de poolgebieden en waar ze een schitterende zeehondenaquarium hebben. Wie het trouwens over expedities heeft, mag natuurlijk ook de trekhonden niet vergeten: je bezoeken een trainingsplaats voor Huskies! Verder heeft Tromø ook een heel charmant stadscentrum aan de ene kant van z’n brug, en de architecturaal originele IJszeekathedraal aan de andere….

Donderdag 13 juli – Op zee

Vrijdag 14 juli – KRISTIANSUND (Aanmeren van 13.00 tot 22.30)

In Kristiansund zie je de beroemde weg die lijkt te drijven op het water en meerdere Noorse eilanden in de Atlantische Oceaan met elkaar in verbinding stelt. Verkozen tot “Noorse constructie van de eeuw” in 2005, is het werkelijk een bijzondere plek. We brengen ook een bezoek aan de levendige, 18e-eeuwse vissersgemeenschap Håholmen. Verder ontdekken we één van de mooiste Noorse staafkerken, uit 1300 : de Staafkerk van Kvernes. En we maken een boottocht naar het visserseiland Grip : een absolute must !

Zaterdag 15 juli – ÅLESUND (Aanmeren van 07.00 tot 13.00)

Deze stad, gelegen aan de Storfjord, werd verwoest in 1907 door een gigantische brand. Nog datzelfde jaar werd de stad volledig in Art-Nouveaustijl heropgebouwd. Het is één van de zeldzame steden ter wereld die een dergelijk geheel vormt: Ålesund, een plek om te ontdekken!

Zondag 16 juli – STAVANGER (Aanmeren van 09.00 tot 17.00)

Stavanger is een charmante kleine stad, waarvan de stadskern met haar mix van moderne en historische architectuur, schitterende, goedbewaarde houten huizen en smalle geplaveide straatjes, je zeker zal bekoren. Even ten noorden van Stavanger begint de Lysefjord, één van de fraaiste fjorden van Noorwegen met de beroemde rots : de Preikestolen. Met een bootje varen we zo dicht mogelijk tot bij de watervallen….

Maandag 17 juli – Op zee

Dinsdag 18 juli - ZEEBRUGGE

Aankomst voorzien omstreeks 07.00. Ontscheping na het ontbijt. Per luxeautocar wordt u teruggebracht naar uw opstapplaats. 

Interesse? Meer weten?

Contacteer ons